Mountain View Cemetery – Masonic Section Redevelopment

Mountain View Cemetery
Project Description:

The redevelopment of the historic Masonic Section at Vancouver’s Mountain View Cemetery was based on respecting its original spatial relationships and materials while investing the site with a contemporary aesthetic. Natural stone, wood and metals were used to create forms that provide over 2,500 new interments. The area has also become the site of new community celebrations, returning the cemetery to its role as a vital part of the city’s public realm.

Client/Location:
City of Vancouver / Mountain View Cemetery, Vancouver, BC
Project Innovations:
  • The use of an existing but non-functional space to permit the reopening of the cemetery as an active and self-sustaining community resource.
  • The incorporation of water in various forms elicits the spectrum of emotions associated with death and bereavement.
  • Design of custom columbaria walls built with local stone
Project Sub-consultants:
Project Related links: